Denkend aan Holland (2012)

28 november en 1 december 2012 
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Floratheater, Delft

Dirigent: Rob Kaptein
Regie: Henk Noorman
Met medewerking van Kristien Hemmerechts

Voor dit project vroeg HZH Nederlandse componisten om Nederlandstalige poëzie op muziek te zetten. Daaruit ontstond Denkend aan Holland. Een programma waarin het gelijknamige gedicht van Hendrik Marsman centraal stond, in de beleving van twee componisten. Maar er was meer: Rita Hijmans (1948) schreef een cyclus op gedichten van Herman de Coninck (1944-1997) en Walter Stuhlmacher (1961) liet zich inspireren door Van Eijck, Campert, Komrij en Lucebert. Speciale gast was de Vlaamse schrijver Kristien Hemmerechts (1955). Zij vulde de gedichten uit het werk van haar verleden echtgenoot Herman de Coninck aan met (brief)teksten van en over hem. Het geheel werd omlijst door filmbeelden die traag door het oneindige Hollandse landschap gingen.

Het waren twee avonden vol met nieuwe muziek  en aansprekende gedichten en treffende, soms hilarische brieven van De Coninck, door Hemmerechts in een aangenaam parlando de zaal in geworpen. Voor het eerst sinds lange tijd was er ook een rol voor film: de fraaie winterbeelden van de Maasvlakte, De Nieuwe Waterweg en omgeving waren geschoten door tenor Henk Noorman.

Nederlandse poëzie op muziek van: Rita Hijmans, Walther Stuhlmacher, Kees Veldhuis en Mieke van Zijderveld. Met teksten van: Remco Campert, Herman de Coninck, P.N. van Eijck, Gerrit Komrij, Rutger Kopland, Lucebert, Hendrik Marsman en de Poolse dichter Wislawa Szymborska.

Foto’s: Theo Out