Le Jardin (2014)

Regie: Scott Blick
Dirigent: Rob Kaptein
Verteller: Olga van Marion

Wat is leven? Waar komen we vandaan, waar gaan we heen? Deze thema’s verkende het Leidse kamerkoor Het Zingend Hart in haar jubileumproductie Le Jardin. Het Zingend Hart bestaat in 2014 dertig jaar en vierde dit in november 2014 met een reeks bijzondere uitvoeringen in het Leidse Volkshuis, hartje Leiden.

HZH poster Le Jardin 141030 resized

De titel van de productie verwijst naar de Tuin der Lusten, het beroemde drieluik van Jeroen Bosch. Dit schilderij vormde voor regisseur Scott Blick de inspiratiebron voor een muzikale reis door de tuin van het leven, met al haar verleiding en misleiding.

De muzikale leiding was in handen van Rob Kaptein. Hij koos met de zangers voor deze voorstelling een bijpassend repertoire, van Gregoriaanse klanken en klassieke motetten van De Victoria tot moderne composities van de Scandinaviërs Rautavaara en Gjeilo, de Vlaming Bikkembergs en de Amerikaan Whitacre. De componist Richard FitzHugh blies, speciaal voor Le Jardin, enkele bekende Nederlandse kinderliedjes nieuw leven in.

De regie was in handen van Scott Blick: “Le Jardin wordt dynamisch en mysterieus. Het laat zien dat dingen zelden zijn wat ze lijken; een prachtige bloem kan dodelijk zijn, een vorm blijkt slechts een schaduw die verschijnt en verdwijnt met het veranderen van het licht. Le Jardin zal zijn geheimen maar moeilijk prijs geven aan de bezoeker; mensen komen en gaan, Le Jardin blijft.”

Een verteller, blazersensemble en figuranten maakten het mysterie van Le Jardin compleet.

De voorstelling werd opgedragen aan Caroline Leeflang, onze geliefde sopraan die op 25 september 2014 onverwacht overleed. Haar energie, creativiteit en optimisme vormden een belangrijk fundament van Le Jardin.

Data en tijden: 

vrijdag 14 november | première | 20:30 uur
zaterdag 15 november | matineevoorstelling | 15:30 uur
zaterdag 15 november | avondvoorstelling | 20:30 uur
zondag 16 november | matineevoorstelling | 15:30 uur

Locatie: theaterzaal Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33a, Leiden.

Toegang € 17,50
Voorverkoop € 15,00
Kinderen tot 12 jaar: gratis

Afbeelding naar Jeroen Bosch

“Zangers en musici in een ei”
Een schilderij van een navolger van Jeroen Bosch
Museum voor Schone Kunsten, Rijsel (Frankrijk)

Lees hier een recensie van Le Jardin van Eva van der Weerd, student theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Foto’s: Theo Out