Oud-dirigenten

Dirkjan Horringa

Voor het project Gist & Geluk in 2023 werd Het Zingend Hart gedirigeerd door Dirkjan Horringa. Op de website van Dirkjan staat zijn biografie.

Bas Halsema

In het najaar van 2022 heeft Het Zingend Hart onder leiding gestaan van Bas Halsema. Bas Halsema studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. In 2003 en 2004 nam hij deel aan de Kurt Thomas dirigentencursus en kreeg les van o.a. Micha Hamel, Daniël Reuss, Rob Vermeulen en Hans Leenders. In 2013 nam hij deel aan de eerste internationale dirigenten masterclass met Daniel Reuss en Hans Leenders met het koor Studium Chorale. Daarnaast is hij actief als tenor in diverse samenstellingen en als solist.

Maartje Masereeuw

In de laatste maanden van de voorbereiding van de wandeling van Mahler en Freud in 2022 heeft Maartje Masereeuw de taak van dirigent op zich genomen. Maartje zong in het Nederlands Kamerkoor NXT 2018/19, de talentklas van het NKK. Sindsdien zingt ze in diverse ensembles.

Guido van Swieten

Van 2016 tot 2022 dirigeerde Guido van Swieten (1984) Het Zingend Hart. Guido hielp ons door de corona-tijd heen met repetities verspreid in een grote kerkruimte en online via diverse meer en minder geschikte software programma’s.
Hij is koordirigent en componist. Hij combineert het uitvoeren van bestaand repertoire graag met het schrijven en uitvoeren van nieuw materiaal. Na zijn studie compositie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht verdiepte hij zich verder in koordirectie bij Remco de Graas. Sinds 2018 volgt hij naast zijn werk in Nederland de master koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Rob Kaptein

Van 2011 tot 2016 was Rob Kaptein onze dirigent. Rob heeft er altijd van gedroomd dirigent te worden. Hij begon zijn droom te verwezenlijken toen hij 17 was en als dirigent delen uit Mozarts Requiem uitvoerde met het Noordhollands Jeugdorkest.

Inmiddels is Kaptein afgestudeerd als klarinettist en dirigent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn docenten waren Jos van Veldhoven, Jos Vermunt, Lucas Vis, Kenneth Montgomery, Alex Schillings en Pierre Woudenberg.

Zijn afstudeerproject voor zijn studie koordirectie in februari 2014 was een totaalervaring rondom het oratorium “A Child of Our Time” van Michael Tippett (1905-1998): een tijdloze boodschap over oorlog, vrijheid, onderdrukking en onze verantwoordelijkheid als individu daarin. Deze productie op de bijzondere locatie Radio Kootwijk was de verwezenlijking van een droom: een groot koor en symfonieorkest dirigeren met een stuk dat hem en anderen recht in het hart raakt.

 Ondernemend als hij is, heeft Rob Kaptein al een bijzondere staat van dienst als dirigent van vele koren en hij heeft hij onder meer uitgevoerd: Johannes Passion (J.S. Bach), Gloria (Vivaldi), The Ways of Zion do Mourn (Händel), delen uit het Requiem (Mozart), Carmina Burana (Orff), Saint Nicolas Cantata en Simple Symphony (Britten).

Momenteel heeft hij twee vaste koren onder zijn hoede, die allen kennis hebben mogen maken met zijn talent en tomeloze energie. Hij vaste dirigent van het Delftse kamerkoor Ars Vocalis, en van de Voorburgse Oratorium Vereniging. Ook leidt hij de Delftse Muzikanten en Vrienden. Als repetitor en docent werkt hij regelmatig samen met producties van Opera2Day.

Ellen Looyestijn

Onze oud-dirigente en mede-oprichter van Het Zingend Hart is mezzosopraan Ellen Looyestijn. Ze dirigeerde Het Zingend Hart van 1984 tot 2011.
Ellen Looyestijn studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Annie Hermes en Herman Woltman. Na het behalen van haar diploma nam zij lessen bij Jard van Nes en Wout Oosterkamp en studeerde musicologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Haar doctoraalstudie betrof de twintigste-eeuwse, Nederlandse componiste Henriëtte Bosmans.

Ellen 200

Naast zanglessen geeft Ellen Looyestijn ook presentatietrainingen en OR-trainingen. Ze was initiatiefnemer en muzikaal leider van operaprojecten zoals De Triomferende Min van Hacquart (1994) en Les Festes de l’Amour et de Bacchusvan Jean-Baptiste Lully (1997). Ellen is vanaf de oprichting in 1984 dirigente van Het Zingend Hart geweest. Het 25-jarig jubileumconcert Divina Commedia was haar laatste grote project; in 2011 nam ze afscheid met een besloten concert vol oud en gloednieuw repertoire van componiste Rita Hijmans.