Oud-dirigenten

Rob Kaptein (2011-2016)

Van 2011-2016 was Rob Kaptein onze dirigent. Rob heeft er altijd van gedroomd dirigent te worden. Hij begon zijn droom te verwezenlijken toen hij 17 was en als dirigent delen uit Mozarts Requiem uitvoerde met het Noordhollands Jeugdorkest.

Foto: Suzi ColpaFoto: Suzi Colpa

Inmiddels is Kaptein afgestudeerd als klarinettist en dirigent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn docenten waren Jos van Veldhoven, Jos Vermunt, Lucas Vis, Kenneth Montgomery, Alex Schillings en Pierre Woudenberg.

Zijn afstudeerproject voor zijn studie koordirectie in februari 2014 was een totaalervaring rondom het oratorium “A Child of Our Time” van Michael Tippett (1905-1998): een tijdloze boodschap over oorlog, vrijheid, onderdrukking en onze verantwoordelijkheid als individu daarin. Deze productie op de bijzondere locatie Radio Kootwijk was de verwezenlijking van een droom: een groot koor en symfonieorkest dirigeren met een stuk dat hem en anderen recht in het hart raakt.

 Ondernemend als hij is, heeft Rob Kaptein al een bijzondere staat van dienst als dirigent van vele koren en hij heeft hij onder meer uitgevoerd: Johannes Passion (J.S. Bach), Gloria (Vivaldi), The Ways of Zion do Mourn (Händel), delen uit het Requiem (Mozart), Carmina Burana (Orff), Saint Nicolas Cantata en Simple Symphony (Britten).

Momenteel heeft hij twee vaste koren onder zijn hoede, die allen kennis hebben mogen maken met zijn talent en tomeloze energie. Hij vaste dirigent van het Delftse kamerkoor Ars Vocalis, en van de Voorburgse Oratorium Vereniging. Ook leidt hij de Delftse Muzikanten en Vrienden. Als repetitor en docent werkt hij regelmatig samen met producties van Opera2Day.

Ellen Looyestijn (1984-2011)

Onze oud-dirigente en mede-oprichter van Het Zingend Hart is mezzosopraan Ellen Looyestijn. Zij studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Annie Hermes en Herman Woltman. Na het behalen van haar diploma nam zij lessen bij Jard van Nes en Wout Oosterkamp en studeerde musicologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Haar doctoraalstudie betrof de twintigste-eeuwse, Nederlandse componiste Henriëtte Bosmans.

Ellen 200

Naast zanglessen geeft Ellen Looyestijn ook presentatietrainingen en OR-trainingen. Ze was initiatiefnemer en muzikaal leider van operaprojecten zoals De Triomferende Min van Hacquart (1994) en Les Festes de l’Amour et de Bacchusvan Jean-Baptiste Lully (1997). Ellen is vanaf de oprichting in 1984 dirigente van Het Zingend Hart geweest. Het 25-jarig jubileumconcert Divina Commedia was haar laatste grote project; in 2011 nam ze afscheid met een besloten concert vol oud en gloednieuw repertoire van componiste Rita Hijmans.