Over HZH

Leids kamerkoor Het Zingend Hart, naar de gelijknamige dichtbundel van Reve, bestaat momenteel uit twintig zangers en zangeressen. Het koor is in 1984 opgericht door Ellen Looyestijn en een aantal cursisten van de cursus stemvorming die zij toen gaf. Van 2011 tot eind 2016 was onze dirigent Rob Kaptein.

Het Zingend Hart heeft een duidelijke voorkeur voor bijzondere gelegenheden en locaties. We zongen recent in het Floratheater (Delft), het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, de Kabelfabriek, bij de Taffehtempel in Leiden, in de Delftse Lijmfabriek en in de hortussen van Leiden en Delft. In een wat verder verleden waren we te horen en te zien in de kathedraal van Santiago de Compostela, in een voorstelling van Jules Deelder, op dichtersavonden in de Beurs van Berlage in Amsterdam en bij de Lakenfeesten in de Leidse binnenstad. We zongen kerstliederen op straat en presenteerden moderne Nederlandse muziek in de beroemde Bodleian Library van Oxford en tijdens het Oerolfestival op Terschelling. In 2004 hebben we het twintigjarig jubileum van het koor gevierd met een reeks concerten in Delft, en in 2011 het 27-jarig jubileum (…) met een eigen versie van Divina Commedia in de oudbouw van het Stedelijk Gymnasium in Leiden.

We besteden altijd veel aandacht aan de enscenering van de programma’s, meer dan bij veel koren gebruikelijk is: als zanger willen wij niet anoniem blijven. We maken regelmatig gebruik van andere disciplines, zoals theater en mime, en daarbij roepen we dan de hulp van een regisseur in. Bovendien zingen we graag in wisselende en kleine bezettingen.

Literaire teksten zijn voor Het Zingend Hart een belangrijke inspiratiebron: Hooft en Vondel, Japanse Haiku-dichters, Goethe, Heine, Ivo de Wijs, Kees Stip, dit zijn slechts enkele dichters van wie wij door de jaren heen teksten gezongen hebben. We delen deze liefde met onze ‘huiscomponisten’ Walther Stuhlmacher en Rita Hijmans, die gedichten van onder anderen Pessoa, Montale, Komrij, Lucebert, Valéry en De Coninck op muziek hebben gezet.