Theaterconcert Finnigan’s Wake (2002)

16 juni 2002: Theater De Ware Liefde, Leiden
26 juni 2002: Floratheater, Delft
30 juni 2002: Kapel Hoogelande, Grijpskerke

Regie Bart van Gerwen

De immer dorstige Tim Finnigan valt van zijn ladder, breekt zijn schedel en komt tijdens een opmerkelijk vrolijke dodenwake – tot schrik van de rouwenden – weer tot leven. Dit Ierse verhaal is al in 1978 magistraal getoonzet door de Nederlandse componist Henk Badings. Het Zingend Hart zal deze weinig bekende compositie opnieuw én theatraal tot leven wekken: “Oh it’s lots of fun at Finnigan’s wake”.

Een geval van gelukkige timing, juist nu onlangs de publicatie van de eerste Nederlandse vertaling van James Joyce meesterwerk: Finnigans Wake is verschenen. Deze alom geprezen vertaling door Robbert Jan Henkes en Erik Bindervoet heeft opnieuw de belangstelling voor James Joyce’s werk gewekt – en voor de prachtige Ierse brontekst, die het koor ten gehore zal brengen. De vrolijke dodenwake en de geserveerde “cake and whiskey punch“ maken vele verschillende emoties los rondom dood en liefde. Onderwerpen die Scarlatti, Monteverdi, en Wilbye tot hun mooiste koorwerken hebben geïnspireerd, maar ook moderne componisten als Jurriaan Andriessen , Arvo Pärt en Walther Stuhlmacher. Zo is een gevarieerd theatraal concert samengesteld, van de 16e tot en met de 21ste eeuw; van madrigaal tot commedian harmonist; op teksten van Italiaanse, Engelse, Duitse (Heine) en Nederlandse (P.N. van Eyck, Komrij) dichters; voor vrouwen- en heren- en gemengd koor, tutti-stukken en solistische bezettingen.

Twee nieuwe stukken van de huiscomponist van Het Zingend Hart, Walther Stuhlmacher, krijgen een ereplaats in het programma: ‘De Tuinman en de Dood’ van P.N. van Eyck en ‘Twee Koningskinderen’ van Gerrit Komrij. Stuhlmacher heeft inmiddels veel geschreven voor het koor, wat in 1999 heeft geleid tot de CD ‘Steeds nog zwaait de lelie’, waarvan inmiddels 850 exemplaren zijn verkocht. De concerten onder leiding van dirigente Ellen Looyestijn en regisseur Bart van Gerwen vinden plaats in een theater, waarin de sterke kanten van Het Zingend Hart – goed uitgevoerde klassieke en moderne muziek in een verrassende theatrale vorm – tot hun recht komen.