Verloren Verleden (2016)

Een spannende voorstelling van Het Zingend Hart op zondagmiddag 30 oktober en zondagmiddag 6 november, om 15.00 uur in Scheltema, Leiden. Onder regie van Bart van Gerwen en regie-assistent Eva van der Weerd. Muzikale leiding: Rob Kaptein.

hzh-verloren-verleden-e-flyer

Wat is er over van de dromen en de passies van Vera van der Zee? Heeft zij de bevlogenheid uit haar studententijd vast kunnen houden in haar topcarrière? Of hebben weemoed en verraad de overhand genomen? In “Nazomergasten live” is Vera te gast. Een interview over de band tussen studentensteden Leiden en Oxford brengt een verloren verleden tot leven. De interviewer bijt zich tijdens het live interview vast in het geheim van Vera.

Vera, ooit een getalenteerde studente, is nu een trotse professor aan de Leidse universiteit. De uitwisseling tijdens haar studietijd met Oxford heeft geresulteerd in een geheime obsessie. Een obsessie die haar grote liefde voor Leiden en de Leidse universiteit dreigt te overschaduwen. Tijdens het interview toont Vera de journalist films en foto’s van roeivrienden, verdwenen manuscripten, verloren geliefden; ingrediënten die de speurder helpen dichter bij het knellende geheim van Vera te komen. Zijn zoektocht is nietsontziend en hij schuwt de confrontatie niet. Vindt hij misschien zijn antwoorden wanneer een figuur uit Vera’s verleden plotseling opduikt?

Als altijd toont Het Zingend Hart een feilloos gevoel voor harmonie en dissonantie van koorklanken in combinatie met spitse teksten. Koorzang en theater gaan hand in hand. Dit keer in een spannende voorstelling die bol staat van tragiek en romantiek. Het Leidse koor zingt prachtige Engelse en Nederlandse composities: van middeleeuws tot modern. De voorstelling zet de stedenband tussen Oxford en Leiden op scherp. Wees erbij!

Met Olga van Marion als Vera van der Zee; Guus van der Meer als Floris van den Heuvel, en Dominic Doyle als Richard Ovenden.

Deze voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Ruben Poelstra over Verloren Verleden:

“Het publiek zit schouder aan schouder in de uitverkochte zaal, als plotseling de lichten dimmen. Vanuit de coulissen stijgt meerstemmig gezang op. Enkele minuten lang blijft het publiek in gespannen verwachting luisteren naar O Leyda gratiosa, tot twee mensen het podium betreden. We blijken een aflevering van Nazomergasten bij te wonen, waar Vera van der Zee te gast is. Deze Vera, fanatiek historica en filologe,  vertelt aan de interviewer haar levensverhaal. Elke anekdote heeft de vorm van een madrigaal, dronkemanslied, of ander gezang, vol overtuiging gezongen door het koor dat steeds meer uit de schaduwen treedt, en op een gegeven moment zelfs tussen het publiek staat. Het overkoepelende verhaal dat de liederen met elkaar verbindt gaat over de stedenband tussen Leiden en Oxford, en Vera’s tot dan toe vruchteloze inspanningen om het manuscript met de eerste Nederlandse poëzie uit Oxford naar Nederland te halen, ondanks de weigering van de bibliothecaris van de Bodleian library. Met een sterke opbouw en een oprecht verrassend einde weet Het Zingend Hart een sterke, boeiende voorstelling neer te zetten, waarin zang, spel, en zelfs film elkaar aanvullen om één afgerond geheel te vormen.”

Foto’s: Petra van Marion. Bezoek haar website.